кадри бТВ Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не

...
 кадри бТВ Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не
Коментари Харесай

Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

 кадри бТВ 

Пресилено е оповестяването на зараза от коклюш, тъй като не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това състояние е, че новата ваксина не е неприятна, с по-малки странични дейности, само че е краткотрайна - за 4-5 години. 

Това разяснява доцент доктор Атанас Мангъров, експерт по инфекциозни заболявания и педиатър, в изявление пред БНР.

" Съществен минус е, че с нея не може да се сътвори колективен имунитет, тъй като не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, само че заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е мъчно да се върне. Единствената страна в Европейски Съюз, която резервира клетъчната си ваксина за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата ", разяснява доцент Мангъров.

Той показа, че сега при него в болничното заведение има четири деца, само че три са с необоснован коклюш. От началото на март до момента има 25 – 30 деца с коклюш. 

" Това е рискова болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с дълготрайност до 10 минути. Често приключват с ненадейно дълготрайно вдишване на въздух със характерен тон като магаре или кукуригане. 

При дребните деца може да докара до прекъсване на дишането и кръвоизлив в мозъка, тъй като при кашлечните пристъпи се усилва вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и усилва белите кръвни кафези. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш ", изясни доцент Мангъров.

И добави: 

" Сега бременните ще се имунизират и тези антитела в тях в някаква степен ще попречват резултата на имунизацията. Според мен най-добре е да не се вършат прибързани промени. За момента би трябвало новородените, до момента в който станат за ваксина, да се изолират от огромни обществени контакти, да не се събира цялата рода при изписването ". 

Доц. Мангъров разяснява, че бременните, в случай че желаят да се имунизират, могат да го създадат, " безвредно е, само че още по-добре е, когато считат да забременяват, да се имунизират преди този момент ". 

" Антителата остават и се трансферират върху бебето ", безапелационен е лекарят. 

 

Груповият имунитет ще се сътвори, когато коклюшът мине през цялото население, сподели доцент Мангъров. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР